![](/media/lib/280/n-pitna-czekolada-45daf2386ecdcfd81186f9013656cc42.jpg)
Lepsze funkcjonowanie poznawcze po kakao i czekoladzie
30 czerwca 2017, 11:42Czekolada nie tylko dobrze smakuje, ale i poprawia funkcjonowanie poznawcze. Dzieje się tak, bo flawanole z kakao mają działanie neuroprotekcyjne.
![](/media/lib/87/n-mlotek-sedziowski-6d3c5c25bae306634a6e801ea8be345b.jpg)
Wyrok kanadyjskiego sądu wstępem do ogólnoświatowej cenzury?
30 czerwca 2017, 04:32Wyrok wydany przez kanadyjski Sąd Najwyższy to z jednej strony niezwykle ważna decyzja z punktu widzenia międzynarodowych wysiłków na rzecz ochrony praw autorskich, a z drugiej może być on niebezpiecznym wstępem do globalnych działań cenzorskich. Sąd Najwyższy Kanady nakazał Google'owi ni mniej ni więcej, a usunięcie witryny z globalnych wyników wyszukiwania.
![](/media/lib/280/n-tofu-2deda26ebe5c85a8437571d767372585.jpg)
Większe ilości białka roślinnego chronią przed wczesną menopauzą
27 czerwca 2017, 11:39Długoterminowe wysokie spożycie białek roślinnych może chronić kobiety przed wczesną menopauzą.
![Panadol](/media/lib/219/n-paracetamol-cabdd32902c494cb786ae3881c58410e.jpg)
Paracetamol - dobry sposób na zapobieganie chorobie wysokościowej
20 czerwca 2017, 12:05Paracetamol równie skutecznie co ibuprofen obniża ryzyko choroby wysokościowej (ang. acute mountain sickness, AMS), ale powoduje mniej skutków ubocznych.
![](/media/lib/115/n-pepek-a84bb4b7c03e4d02f94c055728ef03ad.jpg)
Znany lek na cukrzycę poprawia poziom cukru, modyfikując mikrobiom
2 czerwca 2017, 10:11Lek na cukrzycę - metformina - kontroluje poziom glukozy we krwi, modulując mikrobiom jelit.
![](/media/lib/278/n-dzialanie-blekitu-metylenowego-03b0a3ad7f053ba6f51591d042b88c50.jpg)
Znany wskaźnik pH hamuje starzenie skóry w każdym wieku
31 maja 2017, 12:06Badania prowadzone m.in. na hodowlach komórkowych pokazują, że znany jako wskaźnik pH błękit metylenowy może spowalniać lub odwracać objawy starzenia skóry w każdym wieku.
![](/media/lib/277/n-makaron-zmieniajacy-ksztalt-afe05297f6da10392640847fcefe19b3.jpg)
Twórcze jedzenia gięcie
26 maja 2017, 12:03Naukowcy z MIT-u opracowali makaron zmieniający kształt w kontakcie z wodą. Dzięki arkuszom żelatyny lub skrobi płaty makaronu zwijają się w znane kształty, np. świderki.
![](/media/lib/277/n-koper-wloski-99aa09c07e69d36863f92a4558eb1769.jpg)
Koper włoski łagodzi objawy menopauzy
23 maja 2017, 11:06Fenkuł (Foeniculum vulgare Mill.), który korzystnie wpływa na trawienie, skutecznie zmniejsza także objawy towarzyszące przekwitaniu, w tym uderzenia gorąca, bezsenność, suchość pochwy czy niepokój. Nie powoduje przy tym poważniejszych skutków ubocznych.
![](/media/lib/276/n-korzen-mniszka-9fbdd3e9004b4b4b047cba28f7d2eac5.jpg)
Roślinne związki na molekularną prezerwatywę
17 maja 2017, 12:02Dwa związki roślinne (jeden z korzenia mniszka lekarskiego, drugi z winorośli Tripterygium wilfordii) można by wykorzystać w roli "molekularnej prezerwatywy". Prystymeryna i lupeol, bo o nich mowa, blokują bowiem kanały wapniowe plemników CatSper, uniemożliwiając zapłodnienie.
![](/media/lib/276/n-yara-birkeland-135d150d9caf8eb48e1bf02c36622705.jpg)
Norweski statek samosia
11 maja 2017, 05:22W drugiej połowie 2018 r. Norwegia planuje zwodować i zacząć użytkować pierwszy autonomiczny, w pełni elektryczny statek towarowy. Oszczędność to ponoć aż 40 tys. kursów ciężarówek rocznie.